Fáncsi Attila         06-70-501-4050                  Egyéni vállalkozó                                                                                                                                                                                                                 Teljes  Felújítás átalakítás

HOMLOKZATSZIGETELÉS, KÜLSŐ-BELSŐ FESTÉSEK,GIPSZKARTONOZÁS,BURKOLÁS
MENÜ

Mázolás

 

A mázolás többféle alapfelületre készülhet. Leggyakrabban a fa, fém (nyilászárok,épületszerkezetek)és falfelületek(olajlábazatok)felületvédő,diszitő jellegű bevonatrendszere.

Minőségi mázolást, csak kiválóan előkészített, kifogástalan száraz anyagú felületekre készíthetünk. Ha az épületasztalos és lakatos nem végzett minőségi munkát a felületen, a mázoló már nem javíthat annyit rajta, hogy "tökéletes" legyen.

A kifogástalan minőségben elkészített külső mázolt felület, karbantartó jellegű átvonásra szorul 3-4 év múlva,(minimális kőltség)jellemzően déli és nyugati fekvésű alapfelületeken és az épületszerkezeteken(ereszdeszka.korlátok stb.) Így jelentős költségek nélkűl mindig kiváloan karbantartot,teljes értékű felületeket használhatnak.Külső térben a felújításra főként az időjárás viszontagságai miatt van szükség, belső térben pedig a természetes használatból eredő kopás, tisztogatás és egyéb sérülések miatt.

A mázolás élettartalma a festékanyag minőségének, a felhordás szakszerűségének, továbbá az előbbiek költségeinek függvényében változik. A jobb minőségű anyag és munka, késlelteti a felújítást.Így az általunk kivitelezett mázolások élettartamát kizárolag az adott felületre ható korrozió,és a bevonoanyag természetes őregedése(10-60év)befolyásolja.

Főbb mázolómunkák: Kül- és beltéri ajtó-ablak, cső-radiátor és korlátmázolások, kültéri épületszerkezetek mázolása (ereszdeszka, kerítés, korlát, zsalugáter, oromdeszka, oszlopok stb.), kül- és beltéri favédő-színező eljárások, díszítő jellegű mázolások, olajlábazat készítése.

Anyagfélék: Trinát, Supralux, Zeusz, AstralinÉgetés, maratás, effektlakkok, faerezés, márványozás, díszítések, stb.Csőmázolás (80 NÁ alatt)

A munkálatokba tartozik a 80mm átmérőt meg nem haladó csövek(gépészeti szerelvények stb.) mázolása hagyományos technologiákkal kül és beltérben.Készülhet bármilyen szinben,kivánságra időjárásálló(kültérben)és hőálló(fütéscsővek)kivitelben.Átvonhatjuk réz,bronz,ezüst,arany utánzo festékekkel,ill térbe állitott (pl.oroszlánlábas)kádaknál a natur felűletet meghagyva(pl.rézcsővek) polirozva,antikolva,csak felületkezelve.Fűtőtestmázolás (80 NÁ felett)

Célja és technológiája, szinte megegyezik a belső téri fémfelületek(csövek) mázolásával. A különbség az anyaghasználat, hiszen mindig hőálló festéket alkalmazunk. A jó korrózióvédelemmel ellátott fűtőtestek, sokáig szolgálják céljukat, "meghálálják" a gondos kivitelezést. Tehát a radiátor festésén kívül, érdemes az előmunkálatokat jó minőségben kivitelezni. Készülhet a falakkal megegyező színárnyalatban is, így takarás nélkül beleilleszkedik a környezetbe.Kültéri fémszerkezetek mázolása

Ezek a felületek korrodálódhatnak a leginkább. Lehetnek nyílászárók, ereszek, csövek, kerítések, oszlopok, tetők, garázskapuk stb. Mázolási technológiájuk, annyiban tér el a fa és fal felületektől, hogy a pórustömítés elmarad, mivel a fémfelület pórusai igen kicsinyek, így az anyagok nem képesek behatolni a szerkezetébe. A nedvességet nem szívja magába.

A felületeket gondosan tisztítjuk, korróziómentesítjük és korróziógátló alapozással látjuk el. A bevonat tartóssága, főleg az előmunkálatok minőségétől függ. Régi festék eltávolításakor nem égetünk, csak maratunk, illetve egyéb mechanikai eljárásokat alkalmazunk.

Befejező fázisként, díszítő jellegű fedőmázolással (zománclakkozás) látjuk el. Természetesen a végfázis, készülhet egyéb anyagokkal (kalapácslakk, metál lakk) és technológiával is (patinázhatjuk). A mázolás készülhet fénytelen (matt), magasfényű és selyemfényű változatban.

Tartósan vízbe merülő fémfelületek még gondosabb előkészítést, illetve gyakran speciális anyagokat igényelnek.Lakkozás

Színtelen lakkozás: Elsősorban natúr vagy pácolt fafelületek, kevésbé igénybevett bel-és kültéri szerkezetek, díszítő és felületóvó (korróziógátló) bevonatrendszere. Két-három selyemfényű vagy fényes lakkréteget szoktunk felhordani, ami fa természetes mozgását jól követi, és eredeti erezetét meghagyja. A fa anyagát érleli, védi a víz hatásaitól, gátolja a rovarok, gombák megtelepedését. A lakkozott felület, könnyen tisztítható.Pácolás (fa felületek színezése)

A fa felületének pácolását, színezését, az 1900-as évek táján kezdték meg. Korábban, zömmel nemesfa fajtákat (dió, tölgy, mahagóni, cseresznye stb.) használtak bútorok, nyílászáró szerkezetek és egyéb építőipari felületek készítésére. A nemesfák eredeti színét meghagyták, mert megjelenésük igen tetszetős volt, színezés nélkül is. Az ilyen felületeken a moshatóság növelése érdekében, sellakkal, lenolaj kencével, viasszal és egyéb lakk anyagokkal kezelték. A natúr felületek színezése, régebben a műbútorasztalos, illetve az épületasztalos szakmához tartozott.

Újabban egyre több natúr fa jelenik meg az épületeken, mint szerkezet és díszítőelem (tartószerkezetek, nyílászárók, burkolat, beépített szekrény stb.).
Ezekeket a felületeket védeni kell, illetve ízlés szerint színezni is lehet.

Amennyiben a fa természetes rajzolatát meg kívánjuk őrizni, remek megoldást garantálnak a különböző színező rendszerek.
Minden nagyobb gyártó kínál, erre a célra készült festékfajtákat, kül- és beltéri változatokat egyaránt. Színválasztékuk elsősorban a természetes fa színezetűek, de a merészebb színek (rózsaszín narancs, királykék, erős zöld stb.) skálája is igen széles. Egyazon gyártmányhoz tartozóak, általában egymással keverhetőek, így széles választási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az általános technológiák, azonban minden ilyen munkára kötelezőek, így a színezett felület csak akkor lesz tökéletes, ha a faanyagok és a készítésük magas minőségű, teljesen száraz, gomba- és kártevőmentesítettek, pórustelítettek.

Kültérben mindenképp "viaszosabb" és UV álló pácot(lazuraanyagot) ajánlunk, amire külőn nem szükséges a védőlakk réteg.

Anyagfélék: Bondex, Xyladecor, Supralux

 

Asztali nézet