Fáncsi Attila         06-70-501-4050                  Egyéni vállalkozó                                                                                                                                                                                                                 Teljes  Felújítás átalakítás

HOMLOKZATSZIGETELÉS, KÜLSŐ-BELSŐ FESTÉSEK,GIPSZKARTONOZÁS,BURKOLÁS
MENÜ

Tapétázások

 

A tapétázás története


A tapéta vagy falikárpit, a felület díszítő jellegű burkolására, illetve védelmére alkalmas. A mintázás, a textura és a szín, folyamatosan a kor divatját követte. A tudomány mai állása szerint a tapéta, Kr.e. 200 évvel  a kínaiaktól származik, akik rizspapírral burkolták falaikat. Majd a VIII. században, egy arab fogságba esett kínai által, kezdték el terjeszteni az arabok Európában a papírkészítés tudományát. Először lenszálakból és bambuszból kezdtek papírt készíteni. Körülbelül a XII. századra már egész Európában elterjedt a papírkészítés tudománya.

1481-ben XI. Lajos francia uralkodó kérésére, Jean Bourdichon festett 50 tekercs tapétát, angyalokkal, kék háttéren. Franciaországban, Jean Papillon, rézmetsző mester találta fel a folyamatos mintázatú tapétát.


Angliában, a Lodge of Christs Cambridge-i egyetemen találták, a legkorábbi tapéta maradványt, 1509-ből, ami Hugo Goes nevéhez fűződik. Majd a XVIII. században, kezdett igazán divatos lenni, a drága, kézzel festett tapéta.


Amerika megteremtette a saját stílusát, az értékőrző neoklasszikus stílustól a futó rózsákig kiterjedően. A viktoriánus korban, a szobák bársonyburkolatúak, rikító színűek és pompázatos díszítésűek voltak. Olyan kézművesek, mint Louis Comfort Tiffany and William Morris, új stílusirányzatot teremtettek, az Art Nouveau-t.

Az első színesen nyomtató gépet, az angol Charles Harold Potter találta fel. Majd 1920-ban megalkották a mechanikusan működő mintanyomó gépet.

A modernizmus korában egyaránt kedvelték a tradicionális és a finomabb és stílusokat (romantika, futurizmus, kubizmus).

Hazánkban, a II. világháború után, a tömeges lakásépítések, az urbanizáció és különböző népgazdasági megfontolások, mint például a lakószobák belmagasságának és méretének csökkentése, egy elég leegyszerűsített minőséget és színvilágot teremtett. Az import illetve magán beszerzési lehetőségek bővülésével (NDK, Csehszlovákia, Egyiptom, Finn stb.), a nyugatról érkezett minőségi anyagok elterjedésével, elérkeztünk a liberalizált piachoz.

Ma már rendkívül széles szín, stílus, textura, minta és eljárások alapján válogathatunk, pénztárcánkhoz mérten.

 

Késztapéták

Azok az egy vagy többszínű, díszes, mintás (vagy kevésbé díszes) tapétafélék, amelyek vásárláskori tulajdonságait nem változtatjuk meg, és a díszítésen kívül (bordűr, tapétaszegély) több munkafázison nem esnek át, valamint a munka folyamán nem változik az állaguk.

Némelyik típus festhető, például a fűrészporos tapéta, egyéb festendő lábazati és vliestapéták, és az üvegszövet tapéta.
Gyakorlatban ezeket hívjuk a "hagyományos" tapétáknak.
Jellemző méretük: 0,53 x 10,05 m-es tekercs, de anyaguk és az országok eltérő szabványai miatt, előfordulnak eltérések. Az előkészítés nagysága, a tapétázandó felület épületfizikai lehetőségeit figyelembe véve, rendkívül széles termékskálából lehet válogatni.

Főbb fajtái: papírtapéták, habtapéták, vinyltapéták, textiltapéták.

Papírtapéták

Makulatura tapéták (aljzattapéták):

Alapfelületként készítjük, nehéz tapéták alá, illetve különböző falfestési eljárások alá, amennyiben kisebb dilettáló repedések áthidalására van szükség. Szimplex egyrétegű, papírszínű gyártmányok. Szalag és tekercsszélességű változataik léteznek, több hosszúságban és súlyban.


Könnyű papírtapéták:

Egyrétegű (szimplex) sima felületű, egyszínű vagy nyomott mintás tapétaféle. Egyre kevésbé használatos, napjainkban.


Nehéz papírtapéták:

Két vagy többrétegű (duplex), dombornyomott tapéták. Színtartóak, de nem moshatóak, dörzsállóságuk gyenge.
Változatos színekben és mintázattal készülnek.

Habtapéták

Kétrétegű alappapírra felhordott festékpaszta, amely lágy meleg tapintást eredményez. A kisebb hibákat elfedi a falakon, a festékpaszta eltérő vastagsága, struktúrája és színe miatt. A kialakuló fény-árnyék játéktól, úgynevezett "színárnyalat változtató" látványt nyújt. Tartós bevonatot képez, enyhén szigetelő és portaszító tulajdonságúak.
Többszínű és csillámpor granulátummal bevont változata is létezik.

Vinyltapéták

Hagyományos vinyltapéta:

Kétrétegű alappapírra készülő, műselyem fedőrétegű tapétaféle. Jelenleg, a legfejlettebb tapétaféle.
Mosható, dörzsálló, tartós bevonatot képez. Változatos színekben és textúrákban kaphatóak.


Szimplex vinyltapéta:

Egyrétegű alappapíron, vékony műanyag filmréteg található. Külsőleg hasonló a hagyományos vinyltapétához, de vékony alappapírjuk miatt, gyenge minőségűek.
Alárendeltebb falfelületekre ajánljuk.


Relief tapéta:

Kétrétegű alappapíron akril fedőréteg (festékpaszta) található. Tulajdonságai megegyeznek a hagyományos vinyltapétákkal. Általában átfesthetőek.

Textiltapéták

Hagyományos textiltapéta:

Papírhordozóra ragasztott szövet vagy textilszálakat tartalmazó, textilmintázatú tapéta. Vastagabb anyagával és sűrűbb textúrájával, elfedi a falak kisebb egyenetlenségeit. Tartós, erős bevonatot képez, jól szellőznek, mosható változataik is léteznek. Környezetbarát tapéták.


Speciális textiltapéta (Vlies tapéta):

Rendkívül jól ellenáll a környezeti behatásoknak (Pl. kopás, ütés), tartós és erős bevonatot képez a falakon. Repedésáthidaló tulajdonsággal is rendelkezik.


Festendő tapéták

A festendő tapéták alapvetően jó tulajdonságait használjuk az általa felépített bevonatrendszerben

- a falak egyenletlenségeinek látványát a textúrájával jól takarja

- hőszigetelő képességgel rendelkeznek, kellemesebb tapintásúak, a hőérzetet növelik.

- Jobban bírják a környezeti behatásokat, ütésállóbbak, a hajszálrepedések képződését megakadályozzák

- Igen változatos, finomabb-durvább textúrájukkal, mintázataikkal, egyenletes optikai hatás érhető el

- Könnyen felújíthatók, látványosan és fantáziadúsan díszíthetők


Struktúra tapéta

Sima hátoldalú, dombornyomásos papírtapéta, széleskörű struktúra választékkal (Pl. rattan-optika, halszálka, moare stb.)

Ha bizonyos szögből esik rá a fény, csodásan láthatóvá válik a tapéta szerkezete. Mintázata miatt, a fal egyenetlenségeit jól elfedi.

Anyagféle: Novaboss Pro és Color

Kreatív tapéta

Finoman struktúrált felülete jól hagyja érvényesülni a különböző effektusokat, például az ütögetéses, tekercs, törléses, és sablontechnikákat.

Anyagféle: Viva

Textiltapéta

Tartós, 100% stabil, környezetbarát, PVC és üvegszálmentes tapéta. Rostanyag és textilszálból polimerizált kötőanyaggal kombinálva, speciális dombornyomással készül.

Kiválóan alkalmas az üvegszálas tapéta helyettesítésére a repedés áthidaló tulajdonsága miatt.

Anyagfélék: VliesFaser ambiente, -design, és color, Variovlies-Trendvlies

Fűrészporos tapéta

A németországi Wuppertal-ból több mint
100 éve indult hódító útjára, a Raufhaser,
a fűrészporos tapéta, melynek lényege, hogy többször is átfesthető, így lényegesen megnövelhető az élettartama és szélesíthető a felhasználási köre.

Az eredeti Raufhaser tapétákat, mind a mai napig a családi vállalkozásban működő, Erfurt cég készíti.

A tapéta anyaga: Egy alappapírra felhordott ragasztóanyagba, kisebb-nagyobb (finomabb-durvább) szemcsézetű keményfa-köszörületet, fűrészport pergetnek, melyet egy újabb vékony papírréteggel fednek le. A felhasznált szemcsézettől függően, finom, közepes vagy durva struktúrájú tapéták vásárolhatóak. Mivel középnehéz tapéták, minden esetben makulaturázást (aljzattapéta) igényelnek. Így elég sokáig (akár 20-30 év) tartós bevonatot képeznek.

Jellemzőik: Különböző festékekkel átfesthetőek (többször is), diszperziós, latex, olaj festékekkel, és akár mosásállóvá is tehetőek. Tartós, jól szellőző, repedésáthidaló, a falak hibáit jól tompító, gazdaságos bevonat.
Az egyenetlen falak ideális felújító anyaga. Környezetbarát anyagokkal készül. Egyedüli hátrányuk, mint egyébként minden struktúrált anyagnak, hogy a por könnyebben megtapad rajtuk, mint a sima felületen.

Jól kombinálhatóak épületdíszítő elemekkel, egyéb tapétákkal, falburkoló anyagokkal. Többfajta szélességben és hosszúságban kaphatóak.

Üvegszövet tapéta

Az üvegszövet tapétázás technológiája, nyugat-európából ered. Ott alkalmazták először az egyszerű struktúrájú durva üvegszövetet, homlokzati rendszerek alapjaként. Később rossz állapotú, illetve nagy igénybevételnek kitett épületek belső tereinek kialakítására is használni kezdték. Hazánkban első megjelenési helyei, a kórházak, középületek, gyorséttermek. Az üvegszövet gyártók az egyre bővülő piac és a kialakuló versenyhelyzet miatt, termékeik folyamatos továbbfejlesztésének útjára léptek. A fejlesztések, egyenletes anyagminőséget, széles és kifinomult termékskálát eredményeztek.

Anyaga finom üvegszál, melyet különböző vastagságú fonallá sodornak, majd ebből a fonalból, változatos szövetsrtuktúrákkal készülő terméket szőnek.

Az alapfelület, amelyre a bevonatrendszer felkerülhet, lehet új és régi vakolt felület, beton, cement alapú faforgács, gipsz és gipszkarton felület. Viszonlag gyors előkészülettel megkezdhető a felületek áttapétázása. A fal kisebb repedéseit, hibáit önmagában elfedi. Az alapfelület glettelésére, jellemzően nincs szükség, egy alaposabb (szükség szerinti) vakolatjavítás elegendő. Alapozásra minden esetben szükség van, a rendszer jó tapadása és az alapfelület pórustelítése érdekében. A tapétázás, fóliaragasztásos technikával készül, a falakat kenjük be ragasztóval, a tapéta felhelyezése előtt. A változatos sruktúrában felhelyezett üvegszövet tapétát, hagyományos módon festjük, illetve ezek a struktúrák sok látványos díszítőfestési eljárást "engednek" meg. Ezáltal igen dekoratív eredmények érhetőek el.

Jellemzői: Nehezen, illetve nem éghető, strapabíró, vegyszer és mosásálló, korrózióálló, repedésáthidaló, mérettartó anyagok. Többször átfesthető.Folyékony tapéták

Papírtapéta

Instant ragasztót tartalmazó papírkeverék, amelyet folyékony makulaturázásra használunk.

Csomagolópapír színű, gyengén vízálló, kismértékben hő és hangszigetelő tulajdonságú.

Textiltapéták

Általánosan elterjedt, folyékony tapétaféle. Alkalmas régi és új falakra.

A falak kisebb hibáit elfedi, hő és hangszigetelő tulajdonságúak, nehezen éghető, környezetbarát. Az esetleges sérülései, jól javíthatóak. A hajszálrepedéseket elfedi, portaszító hatású. Vizes helyiségekben is alkalmazható, mivel páraáteresztő.
Megjelenésében kifejezetten exkluzív, tetszetős bevonat. 100% pamut textíliából készül. Számtalan színben és különféle csillámokkal készülhet. Kellemes tapintású felületével barátságos környezetet nyújt, és úgynevezett hőérzet növelő hatása van.

Kombinálhatóak épületdíszítő elemekkel, amivel még exkluzívabb látványt érünk el.

Bőr alapú tapéta

Folyékony tapéták közé tartozik a LEDEKOR bőr alapú tapéta, ami néhány éve jelent meg a magyar piacon.

Rendkívül kedvező tulajdonsága mellett, az ára is kedvező.

Csak természetes anyagokat tartalmaz, környezetbarát, rendkívül jő hőszigetelő képességű, portaszító, jól szellőzik, a felületi egyenetlenségeket kiválóan átfedi. Nehezen éghető, az estlegesen keletkezett hibák jól javíthatóak. Széles szín és dekor választékkal rendelkezik.

Beltéri és védett kültéri falfelületek burkolására ajánlják.Egyéb tapéták

Hőszigetelő alaptapéta

A szigetelő alátét tapéta zárt szerkezetű polietilén habanyaga, két oldalon papírhasírozással készül. A papírrétegeknek köszönhetően az alátét tapétát ugyanúgy ragasztjuk fel, mint bármelyik nehéztapétát. Megszünteti a falak káros lehűlését. Nem ajánlatos vizes, gőzös helyiségekben illetve, komoly falszerkezeti hibáknál alkalmazni (erős felázások, salétromosodás keletkezhet).

Parafa tapéta

A parafaburkolatok esztétikai megjelenésükből adódóan, nem igényelnek további felületkezelést. De igény esetén lehet glettelni és festeni is. Jól tartják a hőt, és hangelnyelők, a falak szellőzését nem gátolják. Környezetbarát tapéta.

PVC tapéta

Alappapírra ragasztott PVC-fedőréteggel ellátott tapétaféleség. Erős, tartós bevonat, repedésáthidaló, mosható, dörzsálló. Gyengén szellőzik. Általában csempe mintás, ugyanis csempeutánzat a célja. Vizes helyiségek tapétázására használjuk.

Öntapadós tapéta

Jellemzően márvány, kőutánzat, valamint fafajtákat utánzó változataik a legelterjedtebbek. Léteznek egyszínű, fém illetve metál változataik is. Vékony, de erős műanyagból készülnek, moshatóak, szellőzésük nem jó. Tökéletes felületelőkészítést igényelnek.

Üvegtapéta

Nyílászárók üvegfelületeinek betekintés elleni, valamint fényszűrésre szolgáló, öntapadós tapétaféle.

Csempetapéta

Kimondottan díszítő jellegű, régi csempeburkolat felfrissítésére szolgáló, mosható, öntapadós tapéta.

Képtapéta (Poszterek)

Végtelenített, illetve egyedi offszettnyomott tapétaféle. Vékony anyaguk miatt, gondos előkészítést igényel. Változatos méret és képválaszték létezik. Kifejezetten hangulatkeltő és díszítő hatása miatt alkalmazzák.

Tapétaképek

Természeti képeket, figurális, gyakran stilizált jeleneteket bemutató, többszínnyomott tapéták. Falikárpitok, gobleinek, freskók utánzására alkalmazzák. (Pl.: Francia tapétaképek, Kínai-Japán jellegű tapétaképek)

Fémszövet tapéta

Fémszál fedőrétegű tapéta, amit leginkább a modern design elérésére alkalmaznak.

Lehallgatás elleni tapéta

Speciális fémszövet tapéta, a rádióhullámokat leárnyékolja, illetve visszaveri. Ezzel a tapétafélével az egész felületet burkolni kell, és kifejezetten nem környezet barát.


Falikárpitok

Közvetlenül a falra erősített dekoratív, igényes textilek, díszítő jellegük mellett egyéb jó tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Eltakarják a falak vagy mennyezetek hibáit, jó hang- és hőszigetelők.

Készülhet ragasztással, illetve léckeretre rászegezve. Széleit zsinórokkal, paszománnyal, díszléceléssel dolgozhatjuk el, ami még mutatósabbá teszi a textilt.

A természetes alapanyagú selyemkárpitokat a napfénytől védeni kell, mert színük és mintázatuk fakulhat. Az erős szövésű műszálas textilek kevesebb törődést igényelnek.
Legmutatósabbak, az erős és hangsúlyos színekben (arany, vörös, zöld, királykék, püspöklila) domináló falikárpitok. Széleik díszítésére főképpen arany, illetve ezüst színeket alkalmazunk, de a textil mintázatában megtalálható egyéb színekkel is nagyon szépen kiemelhető. Ha egyszínű, akkor tetszés szerint választható a textil színének világosabb, vagy sötétebb (más) árnyalata.

 

Asztali nézet